Categories
aik allsvenskan derby fotboll hammarby

Hammarby redo för revansch mot AIK efter mardrömsförlust

Efter en smärtsam förlust mot AIK i det senaste derbyt är Hammarby fast beslutet att inte låta historien upprepa sig. Matchen på Friends Arena i mitten av april slutade med en 2–0-seger för AIK, och Hammarby kallades för en “plattmatch” den dagen. För Jusuf Erabi, som fick chansen att starta den matchen och sedan bänkades i de efterföljande elva matcherna, var det en tuff period.

“Vi kunde inte prestera som lag, och då var det tufft att prestera individuellt också. Sen att jag fick sitta på bänken efter det, det är bara att acceptera läget. Det var tufft, men det är därför vi är extra taggade inför den här matchen. Vi vill verkligen ta revansch och visa vad vi går för,” säger Erabi.

Tränaren Marti Cifuentes beskriver det senaste mötet med AIK som säsongens sämsta insats men noterar att laget har lärt sig mycket från den dagen.

“Vi har lärt oss ur ett mentalt perspektiv. Det är annorlunda nu. Vi spelar hemma, och förväntningarna och pressen är inte lika stora som i början av säsongen. Nu är det mer harmoniskt. Vi känner oss trygga med det vi gör och är på ett annat ställe nu,” säger han.

Cifuentes hyllar också spelargruppens engagemang och beslutsamhet efter den svåra våren.

“Laget har fortsatt jobba hårt, och jag är väldigt nöjd. Det är en fantastisk grupp att jobba med. Det är mycket press och förväntningar, men jag har varit lugn hela tiden. Jag tycker inte att vi var så dåliga, men såklart spelar supportrar och media en roll,” säger Cifuentes.

Lagkapten Nahir Besara håller med om att Hammarby är ett annat lag idag än i mitten av april och säger att de har lärt sig en värdefull läxa.

“Det känns som att det var en annan säsong. Men vi lärde oss en läxa, hur man ska hantera den här typen av matcher. Det var inte bara förlusten, vi var så dåliga. Man kan förlora derbyn, men inte på det sättet. Men man får ha den i bakhuvudet, att man inte vill uppleva det igen,” säger han.

Besara är övertygad om att det nya Hammarby-laget är bättre rustat för att möta AIK denna gång och lovar en stark prestation.

“Vi är ett helt annat lag nu. Jag ser inte att det ska hända. Oavsett om vi vinner eller förlorar kommer prestationen ändå att vara där, och vi kommer kriga för varandra,” säger han.

För AIK är det också en annan tid. Under sommarfönstret har de gjort stora förändringar, inklusive fem nyförvärv, inklusive Bersant Celina som anslöt nyligen.

“Det är stora förändringar hos dem, inte bara i formationen. De tar poäng, signar bra spelare och matchen på söndag kommer bli väldigt annorlunda jämfört med den på Friends för båda lagen är på en annan plats än för några månader sedan,” säger Cifuentes.